Malatya Büyükşehir Belediyesi Portalı

Reklam

Kategoriler

"Yangından Mal Kaçırır Gibi.."

28 Ağustos 2014 | Gösterim: 4 | Kategori: Malatya Haberleri

"Yangından Mal Kaçırır Gibi.."

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, son günlerde Hekimhan ile Arguvan ilçesi arasında tartışma konusu olan yargı süreci devam eden Yamadağı Soğukpınar gözelerindeki su için ‘Boşa akıyor, Hekimhan’a verilsin’ şeklinde yanlış bir algı yaratılmaya çalışıldığını belirterek “Bu su, Yamadağı’ndan çıkıp Cevizlidere, Kınık ve Yoncalı Deresi’nden geçerek Arapgir’in Kozluk Çayı’na ulaşıyor. Suyun geçtiği Arapgir, Arguvan ve Yazıhan ilçelerinde küçük ve büyükbaş olmak üzere toplamda 60 bin civarında hayvanın yaşam alanı. Üç ilçenin yararlandığı bir su kaynağı için kasıtlı olarak ‘boşa akıyor’ algısı yaratılmaya çalışılıyor.  Arguvan’da büyük su sıkıntısı yaşanıyor. Evlere tankerle su taşımak zorunda kalıyoruz. Eğer bu su denildiği gibi boşa aksaydı, Arguvan’a getirirdik” dedi. 

Kızıldaş, susuzluk çeken Hekimhan için alternatif su kaynakları bulunmasına rağmen Soğukpınar’dan gelen suda ısrar edilmesine de bir anlam veremediklerini belirtti.

Kızıldaş, Malatya’nın büyükşehir olmasıyla beraber içme suları ile ilgili yetkili olan MASKİ’nin davaya müdahil olduğunu ifade ederek, Çobandere Köyü’nün açtığı dava üzerine Kadastro Mahkemesi’nce Arguvan lehine verilen ‘ihtiyat-ı tedbir’ kararının kaldırılması yönünde MASKİ’nin talebiyle Cuma günü Kadastro Mahkemesi’nde duruşma olacağını da kaydetti.

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, beraberinde Arguvan ve Köyleri Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Muharrem Bayram, Arguvan Belediyesi’nin Avukatı Savaş Daşkın ve çok sayıdaki mahalle muhtarları ile birlikte dün sabah ilçe merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında, Yamadağı’ndan çıkan ve Arguvan yönüne akan ancak Yazıhan ve Arapgir’deki doğal hayat için de önemli bir kaynak olan Soğukpınar Gözeleri’ne ilişkin ‘Suyun boşa aktığı’ yönünde yanlış bir algı yaratılmaya çalışıldığını ifade ederek konuşmasına başlayan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, “Öyle bir algı yaratılıyor ki, Hekimhan’ın su ihtiyacı var ama Soğukpınar gözelerinden akan bu su işlevi olmayan, boşa akan bir su gibi bir algı yaratılıyor. Bu açıklamayı yapmamızın sebebi, bu yanlış algının ortadan kaldırılmasıdır” dedi.

“Suyun geçtiği bölgede 60 bin hayvan yararlanıyor”

Kızıldaş, Yamadağı’ndaki Soğukpınar gözelerinden çıkan suyun Arapgir, Arguvan ve Yazıhan İlçe Tarım Müdürlükleri’nden alınan resmi rakamlara göre 64 bin 432 adet büyük ve küçükbaş hayvan için önemli bir yaşam kaynağı olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Arguvan bölgesi ve aşağısında Arapgir bölgesini besleyen su kaynakları Cevizlidere diye tarif edilen bu dere üzerinden akarak Şotik Çayı, Yoncalı Barajı sonrada Suceyin, Taşköprü, Şinir ve Kayarası Kanyonundan, Kozluk Çayından Fırat’a karışıyor.  İlçe Tarım Müdürlüklerinden aldığımız verilere göre, Arapargir’de 24 bin 315, Yazıhan’da 32 bin  ve Arguvan’da da 6 bin 932 olmak üzere toplamda 64 bin 432 adet küçük ve büyükbaş hayvan yaşıyor. Bu üç ilçeden yaylalalar giden yaylacılarımızın yaşam ve geçim kaynağı Yamadağı’ndan gelen bu sudur. Bunu dışında Burada kendiliğinden oluşan bir doğal hayat var. Her bölgede yetişmeyen, nadir bir tür olan Kızıl Kavak ağaçları bu suyla yetişiyor. Bu suyun Hekimhan’a götürülmek istenmesini anlamış değiliz.”

Soğukpınar Gözelerinin büyük bir bölgeye hayat verdiğini ve alıp götürülmesi durumunda bölgede doğal hayatın sona ereceğine dikkat çeken Kızıldaş, “Binlerce insanın geçim kaynaklarıın yok edilmesinin ekonomik ve sosyal sonuçları da Malatya açısından iyi olmayacaktır” diye konuştu.

“Hekimhan çaresiz değil”

“Eğer boşa akan bir su olsaydı bu suyu köylerimize getirirdik” diyen Kızıldaş, Hekimhan için alternatif su kaynakları bulunmasına rağmen bunların neden değerlendirilmediğini sordu.  Kzıldaş, “Götürülmek istenen bu suyun gitmesi durumunda geçim kaynakları yok olacaktır. Oysa bu suyun  hemen öbür tarafında Hekimhan’ın Dikili Köyü var. Bu koyün etrafında çok zengin doğal su kaynakları var. Üstelik o kaynakların önünde herhangi bir vadi ve doğal bir hayat yok. Yani sular boşa akıyor. Hekimhan’ın ozellikle bizim Arguvan bölgesinden bu suları gotürmek istemesini doğrusu anlamış değiliz. Hekimhan çaresiz değil. Hekimhana yetecek büyük ve zengin su kaynakları var. Elbetteki su hayattır bunu biliyoruz ama Hekimhan’a daha yakın mesafade olan,  daha masrafsız götürülecek bir su kaynağı varken, burada ısrar edilmesini anlamıyoruz. Bu durumda burada farklı bir düşüncenin olduğu kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

“DSİ Genel Müdürlüğü, Malatya’dan habersiz tahsis yapmış”

Söz konusu bölgenin kadastral sorunları olduğunu ve yanlış yapılan kadastro sonucu suyun Hekimhan’a tahsis edildiği bilgisini veren Belediye Başkanı Kızıldaş, “Biz buradaki DSİ Teknik Şefliğine ve Orman İşletme Müdürlüğü’ne sorduk. Bu tahsisten kimsenin haberi yok. DSİ Genel Müdürlüğü, Malatya’dan habersiz bu tahsisi yapmış” diye konuştu.

“Bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz”

Geçtiğimiz hafta Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ve muhtarlarla birlikte gözelere yaptıkları ziyarete Orman İşletme Müdürü Ramazan Karacan’ın da katıldığını hatırlatan Arguvan Belediye Başkanı, “Ve biz Orman İşletme Müdürü Ramazan Karacan Bey’e sorduk. Bu sular götürülmek istenirken sizin görüşünüz alındı mı dedik. Devlet Su İşleri Şube Müdürü’ne sorduk. Kendilerinden görüş alınmadığını ifade ettiler. Hatta DSİ Şube Müdürlüğü’ne Yoncalı Barajı gibi ciddi bir yatırım yapıyorsunuz.  Yoncalı gibi bir barajı besleyecek olan bu kaynağın götürülmesi bu yatırımı nasıl etkiler diye sorduk. DSİ’de bize ‘Bu kadar önemli bir yatırım yaptığımız barajı besleyecek olan kaynakla ilgili bizden görüş istenseydi izin vermezdik’ yanıtını aldık.  Tamamen yangından mal kaçır gibi, Ankara’da DSİ genel merkezinde suyun tahsisi yapılıyor ve bölgede kimsenin haberi yok. Çok sonrasında bizim haberimiz oldu. İşin projesi çıkıyor, ihale ediliyor ve ihaleden sonra haberimiz oluyor. Biz yetkililerin yaptkığı bu yanlıştan bu hatadan dönmelerini bekliyoruz” dedi.

Kızıldaş, MASKİ’nin son yaptığı başvuru ve Hekimhan’daki bazı vatandaşların dilekçeleri ile Kadastro Mahkmesi’nin daha önceden Arguvan lehine verdiği İhtiyat-ı Tedbir kararının kaldırılması için Cuma günü duruşma olacağını da hatırlatarak, Arapgir, Yazıhan ve Arguvan olarak duruşmada bulunacaklarını belirtti.

“Mülkiyet davası iken su davasına dönümüş”

Öte yandan Arguvan Belediyesi’nin Avukatı Savaş Daşkın, bu davanın esasında bir mülkiyet davası iken su davasına dönüşen bir konu olduğunu belirtti. Daşkın, Kadastro çalışmaları  sırasında bir parselden 7 ayrı parsel oluşturularak Hekimhan’a tahsis edildiğini ve davanın esasında parsel tahsisine vatandaşların itirazı nedeniyle açıldığını kaydetti. DSİ Genel Müdürlüğü’nün de bu tahsisten sonra su tahsisi yaptığını belirten Daşkın ayrıca, söz konusu ihtiyat-ı tedbir kararının sadece suya yönelik olmadığını, bölgedeki çadır ve eski evlerin yıkılmasını engellemeye ve doğal yaşamı korumaya yönelik de bir karar olduğunu ifade etti.

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com



Yorum Yapın

*



Reklam