Tohma’ya Bu Kez ‘Özel’ Baraj!..
02 Ağustos 2014 | Gösterim: 37 | Kategori: Malatya Haberleri
Tohma Çayı üzerine yeni bir Hidroelektrik Santralı (HES) ve baraj projesi için Çevresel Etki değerlendirme (ÇED) süreci Malatya Valiliği tarafından başlatıldı. Tohma Çayı güzergahı üzerinde kurulacak olan baraj ve HES projesi Yazıhan, Akçadağ ve Darende ilçe sınırları içerisinde hayata geçirilecek.
Alınan bilgiye göre; Ankara merkezli Kuşkonmaz Enerji Elektrik Üretim Pazarlama ve Tic. A.Ş. tarafından yaptırılacak olan Kuşkonmaz Barajı ve HES Projesi’nin baraj gövdesi Tohma Çayı’nın Yazıhan bölümünde, göl alanı ise Akçadağ ve Darende ilçe sınırlarındaki Tohma Çayı güzergahı üzerinde yer alacak.
ÇED raporu için firma tarafından Malatya Valiliğine sunulan dosyada şu bilgiler yar aldı;
“Kuşkonmaz Enerji Elektrik Üretim Pazarlama ve TİC. A.Ş. tarafından Malatya İli, Yazıhan (Baraj Gövdesinin, Malzeme Ocaklarının ve Şantiye Sahalarının Bulunduğu Alan), Akçadağ (Göl Alanı) ve Darende (Göl Alanı) İlçeleri sınırları içerisinde Tohma Çayı üzerinde ‘Kuşkonmaz Barajı ve HES (36,049 MWm/34,618 MWe)’ projesinin tesis edilip işletilmesi ve söz konusu proje ile Tohma Çayı sularından yararlanılarak hidroelektrik enerji üretimi planlanmaktadır. Proje alanı K 39-c3 ve K 39-c4 paftalarında yer almaktadır. Söz konusu ‘Kuşkonmaz Barajı ve HES (36,049 MWm/34,618 MWe)’ projesi kapsamında 888 m kret kotunda 83 m yüksekliğinde silindirle sıkıştırılmış beton tipinde inşa edilecek baraj ile çevrilecek Tohma Çayı suları 45 m uzunluğunda ve 3,75 m çapında ve gövde içerisinde yer alacak cebri boru vasıtasıyla 810 m kuyruk suyu kotunda 24,10 m x 45,80m x 29,00 m boyutlarında inşa edilecek HES binasına getirilecektir. Buradan da suyun türbinleri döndürmesi sonucunda elektrik enerjisi üretilecektir. Ayrıca ‘Kuşkonmaz Barajı ve HES (36,049 MWm/34,618 MWe)’ projesi kapsamında Ayrıntıları kati proje aşamasında verilecek olan derivasyon sistemi, inşaat alanının kuruluğunu temin etmek üzere yapılmaktadır. Derivasyon kondüvisi kullanılarak inşaat esnasında proje sahası kuru tutulacaktır. Bu kapsamda membada ve mansapta batardolar inşa edilecektir. İlk tasarım olarak 5,0 x 5,0 m kare kesit şeklinde olan konduvi yaklaşık 140,0 m – 150,0 m uzunluğundadır.”
ÖZEL MÜLKİYET KAMULAŞTIRILACAK
Bu arada, Proje kapsamında kurulacak ünitelerin bulunduğu alanlar üzerinde ve oluşacak göl alanlarında yer yer yerleşim yeri ve şahıs arazileri ile köprüler bulunuyor. Söz konusu yerleşim yeri ve şahıs arazilerinin baraj ve HES projesini yapacak olan özel şirket tarafından kamulaştırılacağı belirtildi.
Proje kapsamında barajın işletme ömrünün 49 yıl, santral yapılarının ömrü ise 35 yıl olarak belirlendiği kaydedildi.
Baraj ve HES Projesi inşaatının 2 yılda bitirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
Öte andan, Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler MALATYA Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebileceği bildirildi.
HABER: Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com