Malatya Büyükşehir Belediyesi Portalı

Reklam

Kategoriler

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı …

07 Aralık 2013 | Gösterim: 39 | Kategori: Sağlık

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, araştırmalara göre, 3-6 aylık dönemde yoga yapanların kan yağları, kan şekerleri ve tansiyonlarının daha iyi kontrol edildiğini söyledi.

Antalya’da Memorial Hastanesi’nde ilk kez gerçekleştirilen kalp yogası dersine Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Yoga Uzmanı Dr. Neslihan İskit katıldı.

Sönmez, ders öncesinde yaptığı açıklamada, yoganın 5 bin yıllık geçmişi olduğunu, 2005’ten bu yana da kalp damar hastalarına uygulandığını anlattı. Kalp hastalığı teşhisi konulan kişilerin yüzde 40’ında depresyon geliştiğini belirten Prof. Dr. Sönmez, özellikle genç yaştaki kişilerin hastalığı kabullenemediğini vurguladı. Hastanın kalp rahatsızlığını öğrendikten sonra sorgulama içine girdiğini anlatan Sönmez, bu durumun da hastanın hem işini hem de aile yaşamını olumsuz etkilediğini bildirdi. 

Bu kişilerde uygulanan kalp yogasının son derece başarılı sonuçlar verdiğini bildiren Sönmez, “Yogadaki hafif egzersizler kasları güçlendiriyor, nefes teknikleri kalbe daha kolay oksijen göndermeyi sağlıyor. Meditasyon da stresi azaltıyor. Araştırmalara göre, 3-6 aylık dönemde yoga yapanların kan yağları, kan şekerleri ve tansiyonları daha iyi kontrol ediliyor. Daha az ilaç kullanımıyla tansiyonları düzene girebiliyor” dedi.

Kalp yogasında nefes egzersizlerinin de önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bingür Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hastaların birçoğu ameliyattan sonra doğru nefes almıyor. Nefesleri yüzeysel oluyor ve akciğer kapasitesinin çok azını kullanabiliyorlar. Kalp yogasında yapılan nefes çalışmaları, hastaların daha derin, daha kaliteli nefes almalarını sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda nefeslerini kontrol ederek kalp hızlarını da yavaşlatmayı sağlıyor. Günlük yaşam içinde karşılaştıkları stres faktörleri ile nefes tekniklerini kullanarak başa çıkmayı öğreniyorlar. Kalp yogası programında ilk öğretilen, doğru nefes almadır. Bu program kalp ameliyatı geçiren kişilere olduğu kadar, henüz ameliyat olmamış ancak kalp hastalığı tespit edilmiş kişilere de son derece faydalı. Kalp hastalığı tanısı konan hastaların ameliyata gitme sürelerini uzatır, ameliyat sonrası iyileşmenin hızlanmasına yardımcı olur.”

“Kalp yogası bilinen yogadan çok farklı”

Kalp  yogası uzmanı Dr. Neslihan İskit de kalp yogasının, hastaların bir an önce sosyal yaşama dönmeleri için yapılan bir uygulama olduğunu kaydetti. Kalp hastalarının yoga ile hem fiziksel olarak güçlendiğini hem de sağlıklı bir ruh haline kavuştuğunu anlatan İskit, şöyle konuştu:

“Kalp yogası bilinen yogadan çok farklıdır. Temel olarak kullanılan duruşlar kan basıncını düşürür, hayat enerjisini yükseltir ve stresi kontrol eder. Bu duruşlar ayakta ya da oturarak, hastaların klinik durumları göz önüne alınarak yapılır. Hasta, kendisi için uygun duruşu yapmakta serbesttir. Ağrı ya da acı hissettiği noktada duruşa devam etmez, gevşeme pozisyonuna geçer, tam olarak gevşer ve derin nefes alır. Ağrı geçtikten sonra devam etmenin mi yoksa derin nefesle egzersizi bitirmenin mi en iyisi olacağına kendisi karar verir. Duruşlar her yaşta ve hemen hemen her sağlık koşulundaki kişilere tavsiye edilir. Kalp yogasının en önemli bölümlerinden biri nefes egzersizleridir. Kalp yogasındaki nefes çalışmaları hastaların daha derin ve kaliteli nefes almalarını sağlar, nefeslerini kontrol ederek kalp hızlarını da yavaşlatmaya yardımcı olur.”

Bilgilendirmenin ardından İskit, Prof. Dr. Bingür Sönmez ve hastalara kalp yogası yaptırdı. – Antalya



Yorum Yapın

*



Reklam