Malatya Büyükşehir Belediyesi Portalı

Reklam

Kategoriler

‘Meclisin Son Kabadayısı’

04 Kasım 2015 | Gösterim: 4 | Kategori: Malatya Haberleri

'Meclisin Son Kabadayısı'

17 Nisan 1978’de, Malatya Belediye Başkanı iken adına gönderilen bombalı paketin evinde patlaması sonucu gelini ve 2 torunu ile birlikte katledilen Hamit Fendoğlu (Hamido) ile ilgili olarak, Malatyalı olan Ahmet Dinç’in yazdığı, “Meclisin Son Kabadayısı İlk Faili Meçhulü HAMİDO” adlı kitap yayınlandı.

Hayykitap Yayınevi tarafından yayınlanan kitabın tanıtımında, Fendoğlu ve yazar Ahmet Dinç’le ilgili özetle şu bilgiler yeraldı:

“…Hamido’nun hikâyesi, bir toprak ağası ve bir aşiret çocuğunun bazen komik, bazen trajik, bazen ibretlik ve bazen de hürmet edilecek bir var olma, büyük olma, faydalı olma mücadelesidir. Bu hikâye, perde önünde cereyan eden ulusal hadiselerin, güç ve iktidar kapışmalarının, ideolojik kamplaşmaların perde gerisine, taşraya yansımasının, oralarda yöresel aktörler çıkartmasının hikâyesidir. Bu hikâye bir yönüyle, kimliğini tam bulamamış, birçok kimliğin/kişiliğin ortasında, arafta kalmış bir kişiliğin arayış hikâyesidir. Hayatı boyunca hep tartışmaların, olayların odağında oldu Hamido. Halkın gözü önünde yaşadı; her şeyi, her işi herkesin malumuydu. Ancak ne kadar bilinse, tanınsa da, O’nun tipindeki çok yönlü aksiyon adamlarına has bir gizem, bir bilinmeyen taşırdı. Bu meçhul tarafı, O’nu hem ilgi merkezi, hem tartışma konusu yaptı; sevenleri tartışmayı, O’nu efsane boyutuna çıkararak, karşıtlarıysa kültürsüz, mafya/kabadayı karışımı kişilikli, şiddet yanlısı olduğunu işleyerek uçlara çektiler. Yaşadığı sürece odağında olduğu gizem ve meçhullük tartışması, ölümünden sonra da peşini bırakmadı. Fail(ler)ine dair en küçük bir iz bile bulunamayan bir cinayete kurban gitmesi, adının yanına bir yerlere “meçhul” kelimesini bu kez “resmen” ekletti. “Meçhul” O’nun sanki ikinci adı haline geldi. Zira O, faili meçhul bir maktuldü. Üstelik bu unvana anlam katan bir başka özellik vardı ki, o da Hamido cinayetinin, 12 Eylül öncesinden başlayıp 2000’li yıllara kadar uzanan faili meçhul cinayetler zincirinin ilk halkası olduğu gerçeğiydi. Hamido öldürülene kadar geçen süreçte, artık sıradanlaşan sağ-sol çatışmalarında faili belli ve rutin genç ölümleri yaşanıyorken, O’nun katledilmesi sanki bir sürecin başlangıcına dair basılan düğme olmuş, ardından tanınmış kişiler seri halde öldürülmeye başlanmıştı.

Ahmet Dinç

Malatya’nın Hekimhan ilçesi Güzelyurt beldesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Güzelyurt ve Sivas’ta tamamladı. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Tv Bölümü’nü 1992’de bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde muhabir, şef, editör, haber müdürü, yazı işleri müdürü, yayın koordinatörü, Ankara temsilcisi gibi konumlarda çalıştı. Terör, mafya, yolsuzluk, Ortadoğu, Irak, PKK, Kürtler, Hizbullah, Alevilik, Süryanilik, demografi, enerji, politika, dil, biyografi vs. konularda çeşitli yayın organlarında birçok haber, yazı dizisi, makale ve araştırmaları yayınlandı. Alevilik, Ortadoğu, Irak, Kürtler gibi konularda 50 civarında konferans, panel, sempozyum ve çalıştayda konuştu. 2009-2010 yıllarında hükümet düzeyinde gerçekleştirilen ‘Alevi Çalıştayları’na konuşmacı olarak katıldı. Sürekli sarı basın kartı sahibi olup, aktif gazetecilik mesleğini ve kitap çalışmalarını sürdürmektedir. Yayınlanmış eserleri şunlardır:

HAMİDO: Doğu’nun Son Efsanesi-İlk Fail-i Meçhul

Babil’de Amerikan Tangosu-Saddam’ı Deviren Güdümlü Tarikat: Kesnizanî

BOZKÜRT: Ülkücü Camianın Kürt Evlatları

Türkçe’nin Kayıp Kelimeleri”



Yorum Yapın

*