Malatya Büyükşehir Belediyesi Portalı

Reklam

Kategoriler

Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği …

18 Aralık 2013 | Gösterim: 46 | Kategori: Güncel

Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği Bakanlar Kurulu‘nun kararıyla Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, afet ve acil durum hizmetleri; hazırlık, müdahale ve ön iyileştirme çalışmalarını kapsayacak şekilde planlanacak. Planlama, model oluşturma ve kapasite geliştirme çalışmaları; ulusal ve yerel düzeyde, muhtemel afet türlerine, afetlere müdahale çalışmalarında karşılaşılabilecek operasyon risklerine ve yaşanabilecek en kötü şartlar dikkate alınarak oluşturulacak varsayımlara göre yapılacak.

AFAD tarafından bakanlık, kurum ve kuruluşların katılımıyla afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait görev ve sorumlulukları tanımlamak amacıyla afet öncesi, sırası ve sonrasına ait müdahale planlamasının temel prensiplerini içeren Türkiye Afet Müdahale Planı hazırlanacak. Plan, Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulunun kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında ulusal ve yerel düzeyde müdahale organizasyon sistemi oluşturulacak ve bu sistem operasyon, bilgi planlama, lojistik ve bakım, finans ve idari işler olmak üzere dört servis olarak yapılandırılacak.

Afet ve acil durumlarda uygulamaya konulmak üzere, Türkiye Afet Müdahale Planı ile entegre olacak şekilde ulusal düzey hizmet grubu planları ve ulusal düzey olay türü planları da hazırlanacak. Hangi afet türleri için olay türü planı hazırlanacağı Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu tarafından belirlenecek.

Yine Valilik başkanlığında, Türkiye Afet Müdahale Planı ile entegre il afet müdahale planı hazırlanacak. Afet ve acil durumlarda uygulamaya konulmak üzere il afet müdahale planı ile entegre olacak şekilde yerel düzey hizmet grubu operasyon planları ve yerel düzey olay türü planları da hazır bulunacak.

Afet ve acil durum yönetim merkezinin mobil olarak oluşturulabileceği alan, hizmet gruplarının konuşlanma alanları, hizmetlerin verileceği alanlar, çadır kent alanları, konteyner kent alanları, geçici barınmaya uygun kamu binaları ve spor tesisleri, toplu konut alanları, yardım ve çadır depolama ve dağıtım alanları, heliport alanları, garaj alanları, sahra hastanesi ve mobil aşevi yerleri, alternatif hasta bakım alanları, soğuk hava depoları, geçici morg alanları, toplu mezarlık alanları, telef olan hayvanlar için toplu Gömü alanları, enkaz döküm alanları ile ihtiyaç duyulacak diğer alanlar tespit edilecek ve kapasiteleri ile birlikte koordinatlı olarak haritalara ve kullanıma açılan veri tabanlarına işlenecek.

-7 GÜN 24 SAAT AFET GÖZLENECEK-

Halkın can ve mal güvenliğini ilgilendiren düşman hava saldırıları, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler, doğal, teknolojik veya insan kaynaklı afet ve acil durumlar, genel hayatı etkileyen kazalar gibi her türlü olaya ilişkin erken uyarı haberi üreten kurum ve kuruluşlar, ürettikleri kıymetlendirilmiş erken uyarı haberlerini, Başkanlığa, ilgili bakanlıklara ve valiliğe ya da kaymakamlığa derhal bildirecek. Afet ve acil durumlara yönelik coğrafi bilgi, uzaktan algılama ve karar destek sistemlerinin kurulması veya kurdurulması ve etkin bir şekilde kullanılması ile ilgili çalışmalar

AFAD tarafından yürütülecek. Tüm kurum ve kuruluşlar, afet ve acil durumlar için gerekli olan kendi çalışma alanlarına ilişkin verileri Başkanlığın belirleyeceği formatta gönderecek.

Afet ve acil durumlara müdahale ile sorumlu bakanlık, kurum ve kuruluşlar, valilikler ve valilerce gerekli görülmesi halinde kaymakamlıklar, bünyelerinde kurulan afet ve acil durum yönetim merkezlerince 7 gün 24 saat esasına göre afet ve acil durum hizmetlerinin yürütülmesini sağlayacak.

-BELEDİYELER YETERLİ BÜYÜKLÜKTE GEÇİCİ BARTINMA ALANLARI KURACAK-

Yerel düzeyde afet ve acil durum hazırlıkları da illerde valilerin, ilçelerde ise kaymakamların koordinasyonunda tüm kurum ve kuruluşların desteği ile yapılacak. Sorumluluk alanlarına göre büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından afet ve acil durumlar göz önüne alınmak suretiyle yeterli büyüklükte, afet risk değerlendirmesi yapılmış geçici barınma alanları belirlenerek olanaklar dahilinde bu yerlerin altyapısı hazır hale getirilecek. Geçici barınma alanı olarak belirlenen yerler hiçbir şekilde başka amaçla kullanılamayacak. Belediyelerce geçici iskan alanı olarak kullanılabilecek mevcut Pazaryeri, park, bahçe ve yeşil alanların altyapıları afetlerde kullanılabilir hale dönüştürülecek.

-MİLLİ SERVETLERE Bakanlar Kurulu KARARIYLA TAHLİYE-

Düşman saldırılarına maruz kalabilecek bölgeler ile kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehlike ve tehdide maruz bölgelerdeki halkın can kaybını azaltmak ve buralardaki savunma gücünü destekleyen, taşınabilir milli servetlerin düşman eline geçmesine engel olmak üzere, gerektiğinde bunların tamamı veya bir kısmı güvenli bölgelere geçici olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile tahliye edilebilecek. Tahliyenin uygulanmasından il ve ilçe sınırları içerisinde vali ve kaymakamlar sorumlu olacak.

Ülke düzeyinde erken uyarı, haber alma, yayma, ikaz ve alarm sistemleri; düşman hava saldırıları ile kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte Başkanlık tarafından kurulacak.

Bölge merkezleri, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır, Van, Erzurum, Trabzon, Samsun, Ankara, Kayseri, Elazığ, Konya, Sakarya olmak üzere, bu iller İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri bölge koordinatörü olarak görev yapacak. Başkanlık tarafından afet riskleri dikkate alınarak ülke genelinde lojistik üsler, bölge lojistik depolan, il merkezlerinde ve riskli ilçelerde cep depolar kurulacak.

-MÜDAHALE PLAN ÜZERİNDEN YÜRÜYECEK-

Afet ve acil durum hallerinde ise hem ulusal hem de yerel düzeyde hazırlanan planlar çerçevesinde hareket edilecek. Saha destek ekipleri afet haberini alır almaz ivedilikle intikal noktalarında toplanacak. Saha destek ekipmanlarının afet bölgesine ulaştırılması için önceden belirlenen sorumlu kişi ve birimler afet haberi ile birlikte ivedilikle harekete geçecek. Olay bölgesine görevlendirilen saha destek ekipleri en az 72 en çok 120 saat kendini idame ettirecek şekilde personel, araç, gereç, barınma, beslenme, hijyen malzemesi gibi lojistik ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde kurulacak. Müdahale çalışmaları planlarda yer alan adımlar üzerinden yürütülecek.

Toplu nüfus hareketleri, büyük yangınlar, tehlikeli ve salgın hastalıklar, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehlikeler, hava ve deniz aracı kazaları, teknolojik kazalar gibi afet ve acil durum hallerinde tüm kurum ve kuruluşlar yetkili oldukları konularda Başkanlık ile koordineli olarak acil müdahaleyi etkin bir şekilde sağlayacak.

Deprem ve bölgesel olarak etkili olan sel, heyelan ve benzeri afet hallerinde devam etmekte olan inşaatları da dahil inşaat yapma yasağı getirilebilecek.

-BAKANLIKLARA İŞ BÖLÜMÜ-

Afet ve acil durumlarla ilgili afet öncesi hazırlık, afet sırası müdahale ve afet sonrası ön iyileştirme çalışmaları çerçevesinde Haberleşme, ulaştırma altyapısı, nakliye, teknik destek ve ikmal hizmetleri için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yangın, defin, tahliye ve yerleştirme, güvenlik ve trafik hizmetleri için İçişleri Bakanlığı, sağlık hizmetleri için Sağlık Bakanlığı, hasar tespit, altyapı, enkaz kaldırma hizmetleri için Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, psiko-sosyal destek, ayni bağış, depo ve dağıtım hizmetleri için Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, gıda, tarım ve hayvancılık hizmetleri için Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, zarar tespit hizmetleri için Maliye Bakanlığı, enerji hizmetleri için Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, beslenme hizmetleri başta Türkiye Kızılay Derneği olmak üzere bakanlıklar, valilikler ve sivil toplum örgütleri, tarafından ulusal düzeyde hazırlık yapılacak.

Türkiye İş Kurumu da afetin meydana gelmesinden sonra Başkanlığın talebi üzerine öncelikle afet bölgesinden olmak üzere işçi temin edecek. Afet ve acil durumlarda Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü ve Anadolu Ajansı; Başkanlığa teknik destek ve personel desteği sağlayacak.

Askeri birlik ve komutanlıklar da acil yardım süresince kendilerinden vali ve kaymakamlar tarafından istenecek yardımları üstlerinden emir beklemeksizin yerine getirecekler. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından afet ve acil durum hallerine yönelik oluşturulan planlamalar bu Yönetmelik hükümleri ile uyumlu olacak şekilde yeniden düzenlenecek.

-BİREYLERİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI-

Afet ve acil durumlarda asker ve hakim sınıfından olanlar hariç olmak üzere, 18-65 yaş arasındaki bütün erkek vatandaşlar, afet ve acil durum hizmetleri sebebiyle vali ve kaymakamlarca kendilerine verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü olacak. Bu yükümlüler, yükümlülükleri süresince iş yerlerinden izinli sayılacak ve her türlü mali ve sosyal hakları korunacak. Afet bölgesine görevlendirmelerde, görevli personelin maaş, ücret, yevmiye ve benzeri hakları kendi kurum, kuruluşlarınca ödenecek.




Yorum Yapın

*



Reklam