Malatya Büyükşehir Belediyesi Portalı

Reklam

Kategoriler

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Açıklaması

07 Aralık 2013 | Gösterim: 18 | Kategori: Güncel

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “(Geri Kabul Anlaşması) Bütün teminatları, garantileri sistemin içine yerleştirdik” dedi.

Davutoğlu, Habertürk televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Avrupa Birliği (AB) ile 16 Aralık’ta imzalanacak Geri Kabul Anlaşması’nın detayları hakkında bilgi veren Davutoğlu, bunun Türkiye’den illegal yollarla çıktığı tespit edilen üçüncü ülke vatandaşlarının geri alımı ve ülkelerine gönderilmesi prosedürü olduğunu söyledi. 

Davutoğlu, Vize muafiyeti için 3,5 yıl olarak öngörülen sürenin nedenini şöyle açıkladı:

“Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanmasından sonra 3 yıl boyunca üçüncü ülke vatandaşlarını kabul etmeyeceğiz, yani ek bir külfet almayacağız. Bu bizim için önemliydi, yani kendi sistemimizi modernize edip entegre sınır yönetimini bu arada halledip, bu göç ve mülteciler yapılanmasıyla ilgili kurumsallaşmayı tamamlayabilmek için 3 yıl herhangi bir ülke vatandaşını Türkiye almayacak. Bu teminat altına alınmış oldu. Bu arada biz hem sistemimizi modernize edeceğiz hem de bu arada doğabilecek maddi külfeti AB ile de paylaşacağız. AB’nin sırf bu amaçla tahsis ettiği 500 milyon avroluk fon var. O fonların ortak projelerde de kullanımı da dahil olmak üzere, ilerde Türkiye‘ye olabilecek muhtemel maddi yükü de bu 3 yıl içindeki yapıyla azaltmaya çalışacağız.”

Türkiye mülteciler çöplüğüne dönecek” eleştirilerine karşılık olarak ise Davutoğlu, böyle bir durumda dahi herhangi bir kişinin Türkiye‘ye gönderilmesi için Türkiye’den çıktığının ispat edilmesi gerekeceğini, iadesi kapsamında belli garantiler alındıktan sonra kabul edileceğini belirtti.

Ülkelerine gidemeyecek durumda olan ya da ülkelerinde güvenlik problemi olan kişilerin külfetinin de AB ile üstlenileceğini vurgulayan Davutoğlu, en kötü ihtimalle bir kaç bin mültecinin geri kabulü karşılığında 75 milyon vatandaşa Avrupa’da heryere gitme imkanı doğduğuna dikkat çekti. 

Davutoğlu, “AB’de bir ülke Vize muafiyetini son anda bloke ederse” kaygılarına da değinerek, bunun önüne geçmek için de çoğunluk esasına dayalı oylamanın geçerli olacağını ifade etti. 

Anlaşmanın son derece titizlikle, her garanti istenerek müzakere edildiğinin altını çizen Davutoğlu, “Diyelim ki ülkelerin çoğunluğu sözünde durmadı, o zaman da Türkiye anlaşmayı fesh edebilecek. Bütün teminatları, garantileri sistemin içine yerleştirdik” diye konuştu.

-Ermenistan’la normalleşme

Davutoğlu, Azerbaycan-Ermenistan arasında yakınlaşmanın ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi hakkındaki soruya ilişkin olarak, “Ermenistan ile en mükemmel ilişkileri kursak dahi Güney Kafkasya‘da barış ortamı sağlanmamışsa her an bu ilişki bozulabilir. Yine komşu ülkeler olarak en iyi ilişkiler kursak dahi Türkler ve Ermeniler tarihi bir konsolidasyon içinde özgürce ama özgürce yani ‘şunlar tartışılamaz’ demeden gönüllerini açabilirlerse, işte barış o zaman olur” ifadelerini kullandı.

Son dönemde Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan, Türkiye-Azerbaycan,İran, Türkiye-Azerbaycan,Türkmenistan üçlü mekanizmaları ve Rusya ile iyi ilişkiler gözönüne alındığında Ermenistan’ın tek eksik halka olduğunu belirten Davutoğlu, “Biz böyle bir izolasyon istemiyoruz. Ermenistan bu izolasyondan çıkmak istiyorsa, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne saygı göstermek zorunda” dedi.

Davutoğlu, Türk dış politikasına yönelik “resetleme” eleştirilerine ilişkin olarak, “İran’da Ruhani’yle gelen değişim gözardı ediliyor. İran dış politkasında değişim varsa, tabiki Türkiye bunu doğru okur ve gözden geçirir” diye konuştu.

Resetleme söz konusu olmadığını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Doğru ve ilkeli yürütülen dış politikayı yeni dinamik konjonktürde aktörlerin yeni tutumlarını gözönüne alarak daha da zenginleştirme var. Türkiye‘nin gücü de buradan geliyor. İlkede tutarlılık, yöntemde esneklik, uygulamada etkinlik. Bugün Nelson Mandela’yı kaybettik. Hangi etik değer veya stratejik çıkar 21. yüzyılda Madela’nın ahlaki tutumundan daha fazla etkili olmuştur? Mandela’ya siz apartheid döneminde ‘Biraz reel politik yap, aparheid’ı kabul ederek içerden birşeyler yap’ diyebilir miydiniz?”

Ankara



Yorum Yapın

*