Malatya Büyükşehir Belediyesi Portalı

Reklam

Kategoriler

Drone ve Robotların Yaptığı Sanat Eseri Görenleri …

11 Mayıs 2017 | Gösterim: 6 | Kategori: Güncel

İçinde bulunduğumuz dijital çağda yapay zeka, drone ve robot gibi teknolojilerin etrafımızda olmasına yavaş yavaş alışıyoruz. Bunların bizim günlük basit işlerimizi yapmaları bize şaşırtıcı gelmiyor; ancak sanatsal bir sergi inşa eden robotlardan bahsedilince biraz duraksıyoruz.

Bize bu konu biraz şaşırtıcı gelse de bu konuya hiç de yabancı olmayan iki kurum var. Stuttgart Üniversitesi’ne bağlı olan iki enstitü, en çok çalışmaları olan Araştırma Sergi projesinde güvelerden ilham almışlar ve inşa işini robotlarla dronelere devretmişler.

Üniversitenin Institute for Computational Design and Construction ve Institute of Building Structures and Structural Design bölümleri, isimlerinden de anlaşılabileceği gibi bilgisayar destekli tasarım, inşa ve yapı mühendisliği üzerine çalışıyorlar. Son oluşturdukları sergi ise daha çok bir sanat eseri gibi görünüyor.

12 metre uzunluğundaki yapı, toplamda 180 kilometre uzunluğundaki reçine ile güçlendirilmiş cam/karbon fiber karışımı kablolardan üretilmiş. Burada amaç çok hafif ve çok dayanıklı malzemelerin farklı alanlarda kullanılmasını incelemek. Uzmanlar bu türden malzemelerin hala inşaatlarda kullanılmak için uygun olmadığını düşünüyor.

Böyle özel bir malzemenin bir yapıda kullanımı için en uygun örneği için ise doğadan ilham alınmış. Bir güvenin yaprak üzerinde yarattığı esnek şekilleri inceleyen araştırmacılar, bunların bina inşasında nasıl kullanılacağına örnek olarak ilginç görünümlü bu sergiyi tasarlamış. Karbon fiber ipleri uzun mesafelerde örerek esnek ve güçlü bir yapı oluşturulabildiğini göstermek için robot ve droneleri kullanmışlar.

Projenin gerçekleşmesi için tasarım öğrencileri ve mimarlar, mühendisler, biyologlardan oluşan geniş bir ekip çalışmış. Mart ayında tamamlanan sergi halen Stuttgart’taki Kepler Strasse’de gezilebiliyor.




Yorum Yapın

*