Erdal Aksünger: Eski Bakanlar Hakkındaki İddialara …
03 Aralık 2014 | Gösterim: 14 | Kategori: Güncel
Yolsuzluk ve rüşvet iddialarını araştırmak için kurulan ve kısa bir süre önce çalışmaları ile ilgili yayın yasağı konulan Meclis Araştırma Komisyonu üyesi CHP’li Erdal Aksünger, AKP’li bazı milletvekillerinin eski bakanlarla ilgili iddialara inandıklarını söyledi. Aksünger, “AKP milletvekillerinden birinden böyle bir irade beyanı oldu” dedi.
Bugün TV’de yayınlanan ‘Erkam Tufanla Analiz’ programına konuk olan CHP Milletvekili Erdal Aksünger dikkat çeken açıklamalar yaptı. Bazı AK Parti’li milletvekillerinin yolsuzluk iddialarına inandıkları yönünde açıklamaları olduğunu belirten Aksünger, “AKP milletvekillerinden birinden böyle bir irade beyanı oldu. Bunların suçlu olduğuna inanmış. Dışarıdaki milletvekillerinden var ve bir de komisyon üyesi. Bir komisyon üyesi AKP’li bakanların suçlu olduğuna inanmış. Adam diyor ki ‘Zafer Çağlayan ile Muammer Güler’in bunları yaptığına inanıyorum’ diyor. Özel konuşmalarda geçen şeyler. Dışarıda da bazı milletvekilleri böyle söyleyince insanın aklına bir şey geliyor. Gönderelim iki tanesini Yüce Divan’a, oradan aklama işi yapıp döndürelim tarzında veya kurban verelim, aklansın tarzında.” dedi.
Komisyon üyelerinin şu ana kadar Zafer Çağlayan ve Muammer Güler ile ilgili mal varlığı beyanlarını görmediğini belirten Aksünger, “Bakın 6-7 hafta boyunca mal varlıkları gelmedi bakanların. Ya bu sayılamaz kadar büyükmüş ya da başka bir tasnif yapılıyor. Gelenleri ben tatmin edici bulmuyorum zaten. Geldi bir kısmı, daha Zafer Çağlayan, Muammer Güler ile ilgili mal varlıklarını görmedik. Birinci derece yakınların mal varlıkları yok ortada, ikinci derecenin gelmesi lazım kanunen. Hangi insan bunları çocukları eşi üzerine yapar? Birinci dereceyi daha halledememişiz. Sorun buradan kaynaklanıyor. Hatta birinci derecedekiler ile ilgili şeylere cevap verilmiyor.” ifadesini kullandı.
‘MAL BEYANLARI DOĞRU DEĞİL’
Mal varlıklarına ilişkin verilen bilgilerin doğru olmadığını söyleyen Aksünger, ‘Nereden biliyorsunuz’ şeklindeki soruya, “Bunlar zaten tasnif edilmiş mal varlıkları. Çünkü bazı yerlerde çapraz uygulaması yapılması lazımdı. Tapularla, bankalarla diğer hesap dökümleri hepsine hâkim değiliz şimdi biz. Neden hâkim değiliz kaçırıldığı için hakim değiliz. Ne bu yani kesin yani.” değerlendirmesinde bulundu.
Aksünger, eski bakanlardan Egemen Bağış’ın savunmasına yönelik olarak da bazı eleştiriler dile getirdi. Bağış’ın savunmasını mantıklı bulmayan Aksünger, “MİT raporları konusunda bilgisi olmadığını söyledi. Bence böyle bir şey yok. MİT kendi uyardığını söyledi zaten. (Başbakanı uyardı ama?) sorusuna “Başbakan demek kim ya bu memlekette! Erdoğan ben biliyorum bunlar bilmesin mi diyor? Bu memleket nasıl yönetiliyor? Egemen Bağış’ın bunu demesi bana mantıklı gelmiyor. Başbakan kendi bakanları ile niye paylaşmasın böyle şeyi. Böyle bir şey olabilir mi? Bu zaten yeni değil ki, 2008 den beri takip edilen bir konuşmuş zaten. Bu kurumlar devletin kurumlarıyken takip edilmiş şeyler bunlar.
Aksünger, soruşturmanın gizliliği konusunda da şu açıklamalarda bulundu: “Bu soruşturma savcılar tarafından daha önce yürütülen bir soruşturma. 17/25 Aralık soruşturması yansıdıktan sonra şöyle bir şey olması lazım. Savcılıkta gizliliği esas olan soruşturma ile ilgili birileri hakkında yargısal bir durum oluşması açısından demeç veremezsiniz. Peki, birinci aydan başlayın ayrıca yerel yönetim seçimleri sürecinde alanları bir bakalım. Recep Tayyip Erdoğan neler söyledi? Hükmü verdi, dedi ki ‘bunlar suçsuz. Ee bu soruşturmanın gizliliği esas değil miydi?”
