Malatya Büyükşehir Belediyesi Portalı

Reklam

Kategoriler

"100. Yılında İmam Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu"

23 Kasım 2013 | Gösterim: 7 | Kategori: Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Artık var gücümüzle kurumlarımızı gözden geçirmeli, ihtiyaç analizlerimizi daha soğukkanlı bir şekilde ortaya koymalı ve Din-i Mübin-i İslam’ın yüksek gereklilikleri için başta imam hatip okullarımız olmak üzere her düzeyde neler yapmamız gerekiyorsa bütün bunları yerine getirecek bir duruş ve ahlak içinde meseleye el atmalıyız” dedi.

Görmez, Ensar Vakfı, İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ile İlim Yayma Vakfı tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde düzenlenen “100. Yılında İmam Hatip Liseleri Uluslararası Sempozyumu”nun açılışına katıldı. 

Açılışta konuşan Görmez, imam hatip okullarının, kapatmalar, yeniden düzenlemeler, aşağılamalar, dışlamalar, önünü kesmelerle karşılaştığını belirterek, bu okulların artık yeni zamanların ölçülerini, talep ve beklentilerini esas alarak bir yol tutturmaya çalışılması gerektiğini söyledi.

Camilerde, mescitlerde cemaatin önüne geçip imamlık yapmakla sınırlı bir görev tanımıyla hizmet sunmadıklarını vurgulayan Görmez, “Dini rehberlik alanlarımız hızla çoğalıyor. Artık kendimizi her yerde bulunmak zorunda hissediyor, toplumun kılcallarına varıncaya kadar görev ve sorumluluk içinde gayret etmek istiyoruz. Toplum hızla değişiyor. Değişmek toplumun doğasında var ve biz tüm hizmet birimlerimizle yeni gelişen yapıları dikkate alan bir hassasiyet içinde faaliyetlerimizi temellendirmemiz, güçlendirip seferber etmemiz gerekir. Bu doğrultuda bizim en önemli kaynağımız imam hatip mezunu gençlerimiz olacaktır” diye konuştu.

Görmez, imam hatip okullarının tarihe, kültüre, halka ve millete kattığı değerlerin göz ardı edilemeyeceğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

“Milletimizin dini ve manevi hayatına kattığı değer inkar edilemez. Bu okullarımızın devlet-millet bütünleşmesine, toplumsal barışa olan katkısı asla ihmal edilmemelidir. Bu topraklarda din-hayat, din-bilim, akıl-vahiy ilişkisi noktasında eğitim sistemimize çok önemli katkıları olmuştur. Bu topraklarda milletimizin kendi tarihine, kültürüne, medeniyetine, kimliğine bağlı olarak tarih sahnesinde süreklilik kazanmasında olumlu katkıları asla ihmal edilmemelidir. Yurtdışındaki millet varlığımızın asimilasyona uğramaması noktasında bu müesseselerimizin Diyanet İşleri Başkanlığımız ile birlikte yaptığı katkılar unutulamaz. Gönül coğrafyamızla, İslam dünyasıyla olan ilişkilerimizi kurmakta bu okullar ve mezunları önemli köprüler kurmuşlardır.”

 

 – “Nitelikli insan yetiştirmek gerekir”

 

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Asya’dan Avrupa‘ya, Afrika‘dan Avustralya‘ya kadar hemen her coğrafyada Müslümanların kendilerine atfettiği rolün heyecan verici olduğunu ifade ederek, bunu karşılayacak nitelikli insan ihtiyacının yetiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Görmez, yeni ufukların eşiğinde olunduğunu, kadınlar, erkekler, çocuklar ve gençlerle, modern zamanların gramerini, dil ve ahvalini yakalayacak yeni terkiplere, yeni keşiflere, yeni arayışlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Mehmet Görmez, “Dünyanın bizden beklediği, vatandaşlarımızın bize yüklediği sorumluluklara bakıldığında yapılması gereken açıktır. Artık var gücümüzle kurumlarımızı gözden geçirmeli, ihtiyaç analizlerimizi daha soğukkanlı bir şekilde ortaya koymalı ve Din-i Mübin-i İslam’ın yüksek gereklilikleri için başta imam hatip okullarımız olmak üzere her düzeyde neler yapmamız gerekiyorsa bütün bunları yerine getirecek bir duruş ve ahlak içinde meseleye el atmalıyız” diye konuştu.

 

“İmam hatip kuşağının güçlendirilmesine herkesin katkı sunması gerekiyor”

 

Bütün İslam dünyasının, insan yetiştirme mekanizmalarını, düzenlerini yeniden konuşmak ve ele almak durumunda olduğuna işaret eden Görmez, “İslam dünyasının büyük başkentlerinde, Şam‘da, Kahire‘de, Bağdat‘ta ateşler yükseliyor. İslam dünyasının insan yetiştirme düzenini yeniden gözden geçirme mecburiyeti hasıl olmuştur. Farklı epistemolojiler, paradigma ve zihniyet yapıları içinde şekillenen insan çeşitliliğinin birbirine karşıt, birbiriyle çatışmaya açık bir evren içinde konuşlanmasına bu toplumun ve Müslüman toplumların tahammülü kalmamıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Görmez, eğitim, istihdam, ihtiyaç ve yeterlilik gibi konuların derin bir kavrayışla yeni bir müzakereye tabi tutulması gerektiğini, yaşanılan sorunların halledilmesi için imam hatip kuşağının güçlendirilmesine herkesin katkı sunması gerektiğini sözlerine ekledi.

İstanbul



Yorum Yapın

*



Reklam