Türk Mühendisten Giyilebilen Güneş Paneli
12 Ekim 2016 | Gösterim: 9 | Kategori: Güncel
VAN (İHA) – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde kurulan Teknoket’te, yaklaşık bir yıllık bir çalışma ile dünyada ve Türkiye’de bir ilki teşkil eden giyilebilen Nano Güneş Paneli üretildi.
Teknoket’te üretilen Nano Güneş Panelinin tanıtım toplantısında konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, panelin tamamen yerli olduğunu ve üretiminin Van’da yapılacağını söyledi. Battal, “Nano Güneş Paneli ile güneş panelinde dışa bağımlılığı Van’a bağımlı hale getireceğiz” dedi.
YYÜ Teknokent’in birçok Teknokent’ten farklı olarak uluslararası bir nitelik taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Peyami Battal, “Firmalarımız bir yıl içerisinde Teknokentimizde yer alamaya başladı. Bugün itibariyle 22 firma müracaat etti. İran’dan yaklaşık 3 firma müracaat etti. Bu ara o firmalar da gelmek üzereler. Onların da kendilerine ait üretimleri var. Pakistan’da bir firmanın bizimle ilişki kurduğunu ifade etmek istiyorum. Onların da çok farklı bir çalışması var. Üretimini Türkiye’de yapmak istiyorlar. Bizim diğer Teknokentlerden farklı bir yönümüz daha var. O da İŞGEM ile olan ortak protokolümüzdür” ifadelerini kullandı.
Nano Güneş Panelini tanıtan Battal, çalışmalarından dolayı teknokent ekibine teşekkür ederek, “Güneş enerjisiyle insanların elbiseleri üzerinden nasıl yararlanabileceğini göreceksiniz. Bunun dahası var. Genelde güneş panellerinin cam üzerine tespit edildiğini ve katlanabilir, esneyebilir bir yapıda olduğunu biliyoruz. Ancak bugün bizim teknokentimizde yapılan bir çalışma ile ortaya konulan çalışmayı göreceğiz. Bu da esnek ve elastik bir yapıya sahip olduğunu ve bunun kullanım alanlarının oldukça fazla olduğunu göreceğiz. İnşallah üretime geçtiği zaman kullanım alanının genişliği de dikkate alındığında çok ciddi bir istihdama da yol açmış olacak” şeklinde konuştu.
“Nano Güneş Panelinin üretimi Van’da yapılacak”
Nano Güneş Panelinin özelliklerini anlatan Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz ise, “Görmüş olduğunuz bu ürün Nano Güneş Paneli, yeni bir üründür. Bu panel, dünyada bu boyutta yapılan ilk güneş panelidir. Çok esnek bir paneldir. Bunun yanı sıra Türkiye’nin üretmiş olduğu en büyük paneldir. Bu da Türkiye için bir ilktir. Bu proje Sanayi Bakanlığı desteğiyle dünya dördüncüsü olmuş bir projedir. Oxford Üniversitesi bu projeye şu anda mental olarak devam etmektedir. Üretimi tamamen burada düşünüyoruz. Hocamız ile görüştük, yer konusunda bir sıkıntı olmayacağını öğrendik. İnşallah bu ürünümüzü burada üreteceğiz” ifadelerini kullandı.
“Giyilebilen güneş paneli”
İlk defa Türkiye’de üretilen Nano Güneş Paneli için ‘giyilebilen güneş paneli’ tabirini kullanan Yavuz, şunları söyledi:
“Bu panel 0.5 volt üretiyor. Bir insanın ihtiyacı olan tüm enerjiyi üretebiliyorsunuz. Telefonunuzu şarj edebilir, fener kullanabilir veya acil yardımlar için kullanabilirsiniz. Panel esnek ve kırılmazdır. Donması söz konusu değildir. Normalde güneş panelleri eksinin altında çalışmaz, ancak bu panelimiz eksi 60 dereceye kadar çalışabiliyor. Bununla beraber giyilebilir bir teknolojiye sahiptir. Herhangi bir doğa koşulunda bunu rahatlıkla kullanabilir ve giyebilirsiniz. Çok hafif olma özelliğine sahiptir. Biz güneş paneli konusunda Çin’e bağımlıyız, hocamızın da değimiyle artık bu dışa bağımlılığı Van’a bağımlı hale getireceğiz. Şu anda piyasada benzeri bir ürün yoktur. İlk defa Türkiye’de bizim ürettiğimiz ve Türkiye’de bu boyutta üretilen bir numaralı paneldir.”
“Güneş görmeden de enerji üretebiliyor”
Panelin kullanım alanının çok geniş olduğunu ifade eden Yavuz, “Arazide avcıların giymiş oldukları kıyafetler gibi tasarladık. Tabi arazide düştüğünüz, bir yerlere çarpmanız söz konusu olabiliyor. Biz bunu normal güneş panelinden, yani cam yüzeyden yapmış olsaydık kırılma durumu vardı. Fakat bizim yaptığımız şekliyle bundan kırılma olmaz. Görmüş olduğunuz gibi panel birden farklı sayılardan oluşuyor. Herhangi bir tanesi zarar görse bile güneş enerjisine devam eder. Ayrıca en önemli özelliği, güneş açısından bağımsızdır. Güneş panelinizi doğrudan 45 derecelik açıyla güneşe doğru tutmak zorundasınız. Ancak bunda böyle bir şey söz konusu değildir. Bu paneli gölgede tutsanız, güneş görmediği takdirde yine enerji üretebiliyor. Bundan enerjiyi depolayabiliyorsunuz” diye konuştu.
Güneş paneli nerelerde kullanılabilir?
Aynı boyuttaki silikon panellere göre bire 10 avantajlı olduğunu ifade eden Yavuz, ayrıca Nano Güneş Panelinin diğer panellere göre çok daha ucuz olduğuna da dikkat çekerek, “Bu proje bir yıllık projedir. Biz doktora çalışmamızda da bunun üzerinde epeyce çalışmıştık. Panel haline gelmesi ise bir yıllık bir süreçtir. Hocamızın ve Bakanlığın desteği ile bu paneli burada ürettik. Savunma sanayisinde kullanmak gibi ihtimalimiz var. Bunun dışında dış uygulamalar gibi buraya kurulacak olan güneş kenti gibi tekliflerimiz olacak. Bunu normal güneş santrallerinde kullanacak hale getireceğiz. Bu ürün transparandır. Siz bunu evinizin içine dahi döşeyebilirsiniz. Çatı kullanımları dışında pencerelerde bunu rahatlıkla kullanabilirsiniz” dedi.
Ay ışığında bile enerji üretebiliyor”
Paneli yerli ham madde ile üretebildiklerini de sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, panelin ömrünün 20 yıl olduğunu ve ay ışığında bile enerji üretebildiğini sözlerine ekleyerek, “Dışa bağımlı bir ham madde yerine yerli ham madde ve üretimle yapabileceğimiz bir çalışma sonucu bizde bunu yaptık. Şarj edilebilir ömrü 20 yıldır. Güneş oldukça enerji üretebiliyor. Ay ışında da bunu denedik. Çok düşük bir pile ihtiyacımız var, şarj edebilmemiz için. Gün ışında bir saatte şarj edilebiliyorsa, ay ışında 8 saatte şarj edilebiliyor. Bunu üreten 2 ülke var. Biri Almanya diğeri ise Çin’dir. İkisi de silikon olarak üretiyor. Biz inşallah yerli uydumuzda, yerli panellerimizde de bunu kullanacağız” şeklinde konuştu.
YYÜ Teknokent bünyesinde Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz tarafından bir proje kapsamında geliştirilen esnek güneş paneli, hayatın birçok alanında kolaylık sağlayacak. Hücum yeleklerine monte edilebildiği için özellikle arazideki Mehmetçiğe büyük fayda sağlayacağı belirtilen panellerden, ilk etapta 35 bin adet üretilecek. – VAN